Porzeczkowiec

Ocena użytkowników: / 1
SłabyŚwietny 
Przepisy - Wypieki

Porzeczkowiec

Polewa:

Składniki:

- ¾ szkl. oleju,

- ½ szkl. wody,

- 1 szkl. cukru,

-  2 łyżki kakao.

Zagotować i ostudzić.

Ciasto:

Składniki:

- 1 ½ szkl. mąki,

- 5 jajek,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka sody,

- 0,5 szkl. cukru.

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie zimna polewę - miksować. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystko wymieszać. Piec w temp. 170०C przez ok. 45 minut. Ostudzone ciasto przeciąć na pół.

Masa serowa:

Składniki:

- 0,5 kg sera,

- 1 kostka masła,

- 6 łyżek cukru pudru.

Wszystko zmiksować.

Bita śmietana na wierzch:

Składniki:

- 0,5 l. śmietamy 30%,

- 2 śmietan fix,

Śmietanę ubić dodając śmietan fix na sztywno.

Dodatkowo 2 lub 1 słoiczek dżemu z czarnych porzeczek.

Pierwszą warstwę ciasta smarujemy dżemem, na tą masę nakładamy masę serową. Następnie nakładamy drugą część ciasta, smarujemy ponownie dżemem. Nakładamy ubitą śmietanę. Na końcu posypujemy startą czekoladą lub kakaem.

  1. Ciasto (1 połowa - spód),

  2. Dżem,

  3. Masa serowa,

  4. Ciasto (2 połowa - wierzch),

  5. Dżem,

  6. Ubita śmietana,

  7. Starta czekolada lub kakao

Smacznego!!!